Top Dogs

Katona József Színház, Kamra
Írta: Urs Widmer
Rendező: Bagossy László
Szereplők: Tóth Ildikó m. v., Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szabó Győző m. v., Vajdai Vilmos, Takátsy Péter

A napokban adta hírül a Katona, hogy a szezon végén kiveszik a repertoárból a Top Dogs című eladást, és június 25-én mutatják be utoljára. Azt az előadást, amelyet egy szereplőváltással (Bertalan Ágnes helyett Tóth Ildikó) 16 éve játszanak töretlen sikerrel a Kamrában.

Vajdai Vilmos és Szabó Győző és Takátsy Péter és Ónodi Eszter
Forrás: Katona József Színhát web oldala

A Svájcban született Urs Widmer művét 1996-ban mutatták be Frankfurtban. Urs Widmer Európa egyik leggazdagabb országában született, és kérlelhetetlen pontossággal leplezi le azoknak a nagy cégeknek az álságos, atyáskodó viselkedését, amelyek nem egyszer gyermekként kezelik a vezetőiket és alkalmazottaikat, és mondjuk ki, gyakran hülyének is nézik őket. Ideig-óráig használják őket – nem egyszer az emberséges határokat átlépve – a gazdasági érdeknek megfelelően. Azt az agyakba „tréningezett” és „teambuildingezett” hitet veszítik el a színdarab nagyon is valóságos szereplői, hogy a vállalat egy nagycsalád, azt, hogy első a munka, a teljesítmény, a projekt, és csak utána jön az élet, ami miatt alapvetően megszületünk: az igazi család, az emberi kapcsolatok, az egyedi kreatív tevékenység, az önmegvalósítás, a minőségi társas és magánidő stb.

Ónodi Eszter
Forrás: Katona József Színház web oldala

A Top Dogs hosszú és töretlen sikerének oka nyilván az, hogy olyan igazságokat tár fel a multi cégek működésével kapcsolatban, amelyek ma is ugyanúgy aktuálisak. Én is megtapasztaltam az elmúlt két évtizedben azt, hogy sok ismerősöm veszítette el az illúzióját a nagyszerűnek és emberbarátnak hit nemzetközi nagyvállalati kultúrában és omlott össze szinte órák alatt, amikor erre rádöbbent, és sajnos sokszor évekig nem talált magára. Úgy látom, hogy az újabb generációknak már jóval kevesebb az illúziója, tisztában vannak a mechanikusan termelő gépezet működésével, átlátják azt, és képesek már érzelemmentesebben szemlélni, az egyedi érdekeiket figyelembe véve már jobban kezelik a helyzetüket.

Tóth Ildikó és Fekete Ernő
Forrás: Katona József Színház web oldala

A Kamra szűk tere, az egyszerű díszlet, Bagossy László tökéletes színészvezetése, rendezése megteremti azt, hogy a darab üzenete, hatása húsba vágjon úgy, hogy a humor, az irónia pont annyira oldja a feszültséget, hogy igazi szórakozásban lehessen részünk.

A Top Dogs-ban nagyot játszanak mind a Katonás, mind a vendégszínészek, ezért nehéz kiemelni bárkit is.

Nem tudom, hogy lehet-e még jegyet kapni az utolsó előadásokra, de aki lemaradt róla, az bármikor megnézheti a nagyon jó minőségű 2002-es felvételt:

Vélemény, hozzászólás?