Bruce Springsteen önéletrajzi könyve

Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Önéletrajz
(Born to Run, 2016)
Kossuth Kiadó

Gondolkodtam, hogy melyik téma alá soroljam ezt a könyvet. Ott lehetne a helye az írásomnak a Lélek, a Szellem vagy Közterület címek alatt, de Bruce Springsteen mégiscsak a világ egyik legnagyszerűbb zenésze, énekese és dalszerzője, tehát Muzsikus.

Sok-sok ismert személyiség vállalkozik önéletrajz megírására. Már ha tényleg ők jegyzik le, és nem bértollnokkal készíttetik el. Az ilyen jellegű könyveknek igencsak vegyes a színvonaluk és a céljuk is: bankszámla gyarapítása, marketing, exhibicionizmus, életút összegzése, tapasztalat átadása, üzenet a világ felé stb.

Bruce Springsteen könyvét felüdülés volt olvasni. A célja összetett, mert egyszerre tárja elénk kendőzetlen őszinteséggel az életét, mutatja be az eliparosodott zenei világot és az amerikai lét hol árnyékos, hol szebb oldalait. Mindezt 480 oldalon keresztül, nagy alapossággal tette meg. Hét éven át írta, teljesen titokban és elvonultságában. Idézek a könyv borítóján olvasható ajánlóból:

„Nagyon kevés előadóművész képes elmesélni az élettörténetét olyan elsöprő energiával, mint Bruce Springsteen. A kivételes dalszerző ugyanolyan szenvedélyes, lírai hévvel és öniróniával jegyezte le önéletrajzát, mint ahogyan a legtöbb slágerét. Így született meg ez a monumentális memoár, összegezve mindazt, amit maga az élet tanított meg a szerzőnek.”

Bruce az első betűtől kezdve érdekesen, színesen, olvasmányosan ír. Nehezen tudtam lerakni a könyvet, mert folyamatosan fenn tudta tartani a kíváncsiságomat. Abban biztos voltam, hogy Bruce Springsteen intelligens, igényes, kreatív és érzékeny ember, nem volt tehát meglepő számomra az, hogy akármilyen írást nem ad ki a kezéből. Jó volt olvasni azt, ahogy átadja azt a mély bölcsességét, amely által egyszerre lát bele az emberi lélek rezdüléseibe, az őt körbeölelő társadalom összefüggéseibe és az emberi létezés szövevényeibe. Érzékletesen, vérbő történeteken keresztül mutatja be az 50-es, 60-as évek Amerikájában élő kisvárosi csóró munkásréteg kilátástalan, lelket és testet romboló életviszonyait, a konzervativizmus álságosságát, és a látszólagos közösségekben szenvedő magányos emberek túlélési és kitörési kísérleteit. Megtudjuk, hogy Bruce honnan indult és hogyan tudta a tömegek számára elérhetetlen kiugrást megvalósítani a kitartásának, állhatatosságának, szorgalmának, hitének és tehetségének köszönhetően.

Bruce Springsteen egyszerre zenész, pszichológus, szociológus, spirituális és materiális gondolkodó. Öniróniával, sok humorral és bölcsességgel tárja elénk a nehezített gyermekkorát, frusztrációit, vívódásait, örömeit, családi és szerelmi viszonylatait, zenei pályájának küzdelmeit, sikereit és kudarcait. A másokról szóló véleményét tele empátiával, szeretettel és megbocsátással osztja meg velünk. A kalandos és színes, összességében igencsak sikeres élete rengeteg tapasztalatot nyújtott számára, melyeket érzékenyen, finom lelki és szellemi szűrőjén áteresztve írt le ebben a könyvben és írja bele a mai napig is csodálatos dalaiba. A könyv sok-sok olyan gondolatot tartalmaz, melyet újra és újra elolvastam. Bruce esszenciálisan fogalmazza meg az élet fontos dolgait, természetesebben, mint számos, a könyvesboltokat mostanában elárasztó, nagy igazságokat hirdető, kinyilatkoztató szerzők írásai.

Bruce bevallja, bevállalja gyengeségeit, hibáit, lelki traumáinak mai napig viselt következményeit, de nem álszerénykedik, mert tisztában van képességeivel. Reálisan ismeri saját adottságait, korlátait és a tehetségét. Ez a sikerének a titka, és annak, hogy egész életében hiteles tudott maradni. Jó értelemben tudatos és okos művész, aki meg tudta magát óvni azoktól a kísértésektől és nyomástól, amibe számos pályatársa ideje korán belehalt vagy végleg eltűnt a közönség számára. Bruce Springsteen 68 évesen, ereje teljében, napjainkban is szerzi a zenéit és koncertezik.

Vélemény, hozzászólás?