Merülések

A Merülések (Craks 2009) bátor és felkavaró lélektani film, melynek rendező Jordan Scott és a főszereplője Eva Green.

Bátor és felkavaró lélektani film a Merülések. Az angol bentlakásos lányiskolában játszódó film megmutatja, hogy hova vezethet a mesterségesen fenntartott hazug álomvilág. Láthatjuk, hogy hogyan hat egy közösségre az elhallgatás, az ön- és mások ámítása, az elfojtott érzések, a fel nem dolgozott egyéni trauma. Rávilágít, hogy a megsebzett lelkületű ember mily módon árthat magának és másoknak, és ehhez hogyan asszisztál egy merev, érdekviszonyok miatt korlátolt környezet. Az ilyen jellegű témák feszegetéséhez tökéletes helyszín a múlt század harmincas éveinek konzervatív Nagy-Britanniája.

A rendező nagyon jól építi fel a történetet. Jó ütemben derülnek ki a felszín alatti igazságok, így a film folyamatosan fenntartja a feszültséget és a néző érdeklődését. Szép és hatásos az operatőri munka, a kor hangulatát hitelesen mutatta be a rendező.

Nekünk, nézőknek érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ezek az emberközi jelenségek közel sem csak egy lánykollégium zárt világában fordulnak elő, hanem a mindennapjainkban, családi, baráti és munkahelyi közegeinkben, kapcsolatainkban is. A problémák mélyén pedig mindig ott vannak az elfojtások, a negatív emberi játszmák, az érzelmi sérülések, a ki nem gyógyított traumák és a hatalmi manipulációs technikák.

A főszereplők – Eva Green, Juno Temple és María Valvedre – tökéletesen formálják meg a tőlük elvárt karaktert. Érzékenyen és pontosan játszanak.
Mindenkinek tudom ajánlani ezt a filmet. Nem csak nőknek!

Csizmadia Attila

Vélemény, hozzászólás?