Ezotéria, spiritualitás, New Age

Az elmúlt két évtizedben Magyarországon teret hódítottak az ezoterikus tanok. Az a folyamat, amely tőlünk nyugatabbra – elsősorban az Egyesült Államokban – a New Age égisze alatt a hetvenes évektől kezdve lezajlott, nálunk szinte berobbant tanulságos hatásaival.


A történelmi egyházaktól való eltávolodás, a különféle izmusokban való csalódás, a szabadabb gondolkodás lehetősége, a politikai és társadalmi változások okozta útkeresés, a jelen és jövő bizonytalansága miatt sokan keresik a kapaszkodót a mindennapi életükben. Ezen okokból kifolyólag sokan fordultak a keleti filozófiák, vallások és különféle kultuszok felé. A Kaliforniából elindult New Age már kész teóriákat tálalt a magyaroknak, amelyekbe beleszövődött az európai és a magyar ősi transzcendencia is.

A New Age-t nem nevezhetjük vallásnak, inkább mozgalomnak, amely sokakat mélyen megérintett. Követői az elmúlt időszakban átmentek különféle stációkon: ismerkedés, elmélyülés, fanatizmus, csalódás, megerősödés, felszabadulás stb.


Az elmúlt húsz évben megszaporodtak az ezoterikus és spirituális guruk, megmondók, mesterjelöltek, látók, médiumok, angyalkommunikátorok, gyógyítók, megvilágosodottak, táltosok, sámánok, mágusok, beavatók és beavatottak. Egyre többen kerestek olyan vezetőt vagy közösséget, amely által kiválasztottnak érezhették magukat. Sorra nyíltak az ezoterikus központok, szaporodtak az ilyen jellegű előadások, tanfolyamok, a könyvesboltokban az ezoterikus könyveknek már külön tematikus polcokat hoztak létre.

Azt gondolom, ez a folyamat nem jó vagy rossz, mert ezen át kellett menniük a több évtizeden át lelkületükben lefojtott embereknek. Az már más kérdés, hogy szerintem közel sincs olyan nagy számban „képességes” ember, akik ezt állítják magukról és sokan visszaélnek a hírnév, a hatalomvágy és az anyagi előnyök reményében a New Age mozgalom által nyújtotta helyzettel. 2018-ban már valamennyire tisztulni látszik a kép: sokan rátaláltak a számukra komfortos világnézetre és jól tudták hasznosítani a New Age szellemiségét, de nagyon sokan csalódtak. Tudom, nagyon nehéz őszinte, érdekmentes és hiteles gondolatvezéreket találni. Úgy látom, hogy az igazi Mesterek, bölcsek nem tolják erőszakosan előtérbe magukat, nem „akarnak”, nem tukmálják rá senkire a létezés törvényszerűségeiről szóló megnyilvánulásaikat. Erről hamarosan részletesebben is olvashattok.


Hiszem – és gyógyítói munkám által tapasztalom -, hogy sokkal tágabb dimenziójú világ vesz minket körül, mint amelyet a korlátozott teljesítményre képes érzékszerveink be tudnak fogadni. A tudomány folyamatosan bizonyítja a technika segítségével, hogy nagyságrendekkel sokszínűbb élő folyamatok zajlanak az Univerzumunkban, mint amit közvetlenül érzékelünk. Mind a testünkben, mind a lelkünkben, mind a szellemünkben. Ezzel kapcsolatos gondolatataimat részletesebben ki fogom fejteni következő írásaimban, nem titkolva, hogy kik azok a szellemi emberek, akik hatottak rám. Ezt a rövid összefoglalót tekintsétek előzetesnek.

A véletlenről, a szabad akaratról, az életfeladatról, a művészetről szóló – már közzétett – írásaim, illetve a lélekről, egészségről eddig lejegyzett gondolataim is ehhez kapcsolódnak.

Vélemény, hozzászólás?